Tražite dobru biznis ideju? - Preuzmite biznis od preduzetnika koji želi u penziju

Profitabilne i perspektivne biznis ideje nalaze se u firmama koje se prodaju zbog odlaska u penziju.

Malo ko ne bi želeo da bude osnivač sledećeg “Ubera za [ovde ubaciti naziv usluge]” - naravno, ali to nije jedni način da se bude preduzetnik i razvijaju sopstvene biznis ideje, a verovatno nije ni najbolji. Često se gubi iz vida da jednako uspešan može biti i neko ko jednostvno preuzme i nastavi postojeći mali biznis. Pri tom, aktuelni trend ne može biti povoljniji za preuzimanje.

Zašto je kupovina biznisa najbolja biznis ideja u ovom trenutku

Ponuda poslova na prodaju u Srbiji, u odnosu na period pre 10 godina se utrostručila. Jedan od najvažnijih razloga, o kojima smo već pisali, je i to što je pred penzijom veliki broj vlasnika koje nema ko da nasledi. Njihove firme već sad se nude na prodaju i sasvim je sigurno da će ih biti još neko vreme. Po prirodi tržišta, cena tih biznisa je znatno povoljnija za kupce.

Ponuda biznisa tolika je zapravo, da se samo na trgovini biznisima, odnosno na kupovini radi preprodaje, potencijalno može zaraditi ozbiljan novac. Jasno je da je to situacija koja otvara brojne mogućnosti za razvoj biznis ideja potencijalnim preduzetnicima u dolazećoj generaciji.

Ovakve situacije na bilo kojem tržištu po pravilu ne traju dugo. Čim se tržište konsoliduje, što znači da tražnja počne da pristiže ponudu, i cene će početi da rastu. U ovom trenutku u Srbiji najčešće se nude fast-fud restorani, prenoćišta, kafići, male proizvodnje i firme za internet usluge.

Kupovina stare proizvodnje plastičnih masa, fast-fuda na ćošku ili kafića u komšiluku de facto nije ni blizu tako atraktivna ideja kao izgradnja softverske imperije korak po korak, ali već postojeće firme mogu biti i te kako lukrativne, jer predstavljaju uhodan sistem, sa izgrađenom bazom klijenata, koji novom vlasniku pare donosi već od prvog dana, pružajući mu mogućnost znatno bržeg povrata investicije.

Pojednici često imaju prednost u odnosu na velike kompanije ili korporacije, jer vlasnici većinom žele da ih u poslu, ukoliko je moguće, nasledi neko sa sličnom vizijom.

Ako vas sve ovo kao potencijalnog preduzetnika intrigira dovoljno da ste raspoloženi da razmotrite kupovinu umesto započinjanja biznisa, nabrojaćemo vam nekoliko stvari koje biste morali da imate u vidu.

Saveti pre nego što kupite posao

  • Ispitajte, istražite i saznajte sve što možete: o vrsti biznisa koji biste želeli da vodite; imate li ikakvog primenjivog profesionalnog iskustva; saznajte što više o datoj grani industrije, o tržištu, o konkurenciji, gde je sad i u kom pravcu se kreće.
  • Pronađite pravog prodavca, odnosno najbolju ponudu za sebe
  • Ispitajte sve aspekte poslovanja: poslovnu dokumentaciju, imovinu, terete, način poslovanja, izvod iz APR-a i sve drugo u vezi s istorijom poslovanja firme. To nije mali posao, ali ne morate sami da ga obavite.
  • Ako ste u mogućnosti, upoznajte buduće klijente i saznajte od njih žašto je baš taj biznis vredan njihovog poverenja, novca, vremena.
  • Budite spremni da povećavate vrednost poslovanja, čak i ako je već uspešno. Ako biznis kupujete da biste mogli da budete sam svoj gazda a da pritom ne planirate da bilo šta menjate u poslovanju, bolje da zadržite stari posao. Nije dovoljno prosto “čuvati vatru”, jer to znači vam je još uvek šef neko drugi: banka.
  • Pregovaranje o preuzimanju firme je proces, u kojem je važno imati strpljenja i takta.
  • Pripremite unapred plan za prvih 100 dana vašeg poslovanja. Kako realizujete prvih 100 dana će vam reći dosta o tome kako ćete voditi posao. Nikada ne zaboravite: ako vi i ne tražite načine da razvijate i unapređujete svoj biznis, vaši konkurenti to rade. Svaki dan se broji.