Vodič: Najčešći razlozi za prodaju biznisa

Kupujete biznis, ali biste voleli da znate zašto ga neko prodaje, naročito ukoliko je biznis dobar

Kada neko odluči da proda svoj biznis, prvo pitanje koje ćete kao potencijalni kupac postaviti je: zašto?

Nesaglediv je dijapazon razloga iz kojih vlasnici prodaju svoje biznise, a neki od najčešćih nabrojani su u ovom tekstu. 

1. Odlazak u penziju

Ukoliko je vlasnik biznisa dobro poslovao, verovatno je zaradio penziju i zainteresovan je da uživa u istoj.

2. Prezasićenost poslom ili gubitak inspiracije

Vlasnik biznisa može shvatiti da mu u nekom razrađenom poslu nestaje izazova, i poželeti da sa zarađenim novcem započne novi poduhvat.

3. Pad profitabilnosti biznisa

Usled povećanja konkurencije i gubitka učešća na tržištu, vlasnik biznisa može da proceni da mu se ipak više isplati da proda odmah, nego da se upusti u predstojeći ciklus tržišne borbe.

4. Otpor promenama na tržištu i novim tehnologijama

Slično kao kod prethodno pomenutog razloga, ovde je verovatno da vlasnik oseća da, u bitno izmenjenim uslovima, nije više dorastao borbi, i da je bolje da sve prepusti nekom sposobnijem i energičnijem

5. Nasleđivanje biznisa od roditelja

Često deca koja naslede biznis od roditelja ili nemaju interes da se time bave, ili im treba keš odmah, ili ne mogu da se dogovore drugačije nego da taj biznis prodaju što pre.

6. Neslaganje poslovnih partnera

Česta opasnost kod ortakluka i među suosnivačima, koja se u velikom broju slučajeva i ostvari. Ukoliko nijedan od njih nije u poziciji da isplati ostale, najpametnija solucija je da prodaju posao dok je još profitabilan i atraktivan.

7. Odlazak u inostranstvo

Ponekad životne prilike zahtevaju da se čovek, a to znači i vlasnik biznisa, odrekne svega i preseli u drugu državu, gde će mu biti potrebna veća novčana sredstva. Dodatno, moguće je da sa mesta na koje se seli nije u stanju da nastavi da vodi svoj posao, a nije zainteresovan ni da vođenje prepusti nekom drugom.

8. Bolest ili smrt

Ukoliko nema naslednika, a oseća da mu se bliži kraj, vlasnik će verovatno radije sam prodati svoj biznis i rasporediti prihod od prodaje po sopstvenom nahođenju. Osim toga, moguće je i da su mu hitno potrebna finansijska sredstva za lečenje, koja momentalno ne može na kakav drugačiji način da obezbedi.