Zašto kupiti on line biznis?

Zašto kupiti on line biznis?

U poslednje dve decenije online biznis polako zamenjuje ‘tradicionalni’ u mnogim oblastima. Po procenama mnogih stručnjaka ne postoji bolji trenutak za kupovinu online biznisa od trenutnog. Ovim tekstom ćemo pokušati da vas uputimo u online poslovanje, i zašto je dobro kupiti online biznis.

Raznovrsnost i globalno tržište

Online biznisi više nisu bazirani samo na IT sektor. U poslednjih nekoliko godina veliki broj firmi koje se bave širokim dijapazonom usluga prebacili su svoje poslovanje gotovo potpuno online. Jedan od glavnih razloga je pristup globalnom tržištu.
Putem online biznisa najlakše možete da pristupite stotinama miliona potencijalnih mušterija i saradnika, što vam otvara mogućnosti koje su samo pre dvadesetak godina bile nestvarne.

Lakše poslovanje

Većina online kompanija nema svoje prostorije, i njihovi radnici većinom rade od kuće. To vam automatski ukida troškove opremanja i održavanja kancelarija, a u isto vreme vam omogućava da veoma lako relocirate kompaniju. Na kraju krajeva, sve što posedujete nalazi se u virtuelnom svetu. Najveći trošak svake online kompanije su plate radnicima, koje u nekim specifičnim oblastima (naročito vezanim za industriju zabave ili IT) mogu da budu prilično visoke, tako da terba biti spreman na to.

Problemi i izazovi

Pristup globalnom tržištu je mač sa dve oštrice, jer veliki broj kompanija pokušava na njemu da se izbori za svoje mesto pod suncem. Većina kompanija pravi veliku grešku time što pokušava da iskopira uspešan poslovni model, ne shvatajući da ako uspešan sistem postoji, da je on već popunio tržište. Rešenje je potražiti kompaniju koja se trudi da pronađe ‘rupu’ na tržištu ili se fokusira na jako specifičnu ciljnu grupu. Popunjavanje male ‘niše’ na tržištu od nekoliko milijardi potencijalnih korisnika vam pre može doneti dobit, nego pokušaj da se ovlada istim.

Pokretanje online biznisa

Pokretanje sopstvenog online biznisa je teško, i jako nesigurno. Prvo, potrebno je napraviti izbor posla kojim bi se vaša firma bavila, što iz svih do sada navedenih razloga može biti jako teško. Tvrdi se da u najboljem slučaju jedan od hiljadu online projekata bude uspešan. Onda, potrebno je okupiti tim ljudi koji bi radili, što iziskuje odlično poznavanje, ako ništa lokalnog tržišta rada i njegove ponude. Na kraju dolazi i najveći izazov, a to je finansiranje posla dok on ne počne da zarađuje. U slučaju nekih projekata to može trajati godinama, a to znači i da mnogo investitora nema dovoljnu količinu novca, ili strpljenja da čekaju.

Šta raditi?

Kupovinom već razrađenog online biznisa dobijate sve benefite istog, a skoro ni jednu manu. U slučaju pronalaska razrađenog (ili delimićno razrađenog) biznisa, vaš posao se svodi samo na to da ga dovedete na neki viši nivo, bez previše rizika da vam sve propadne. Takođe, možete potražiti i tek osnovanu kompaniju, ali sa dobrim izborom biznisa (pogođenom nišom), i time biste za mali novac dobili mnogo više nego što mislite.
Kao što ni u jedan biznis ne treba ulaziti bez pouzdanog savetnika, tako ne treba ni u onlajn biznis. Za pregled ponuda, kao i za pitanja i savete, najbolja opcija je poseta nekom od brokerskih sajtova kao što je www.biznisberza.com.