Kupovina biznisa prodavnice sa strane kupca

Šta gledati kada kupujete STR ili prodavnicu

S dolaskom Lidla na naše prostore, mogli biste pomisliti da je malim „komšijskim“ radnjama odzvonilo. Ipak, trend na tržištu maloprodaje robe široke potrošnje u Srbiji je obrnut – male radnje i trafike ne samo da postoje u svakom naselju i selu, nego poslednjih godina beleže i rast učešća.

Zbog poverenja potrošača koje uživaju, lokalne trgovine i trafike su pametna opcija za dugoročno ali ne preveliko ulaganje. Prilika da se uđe u već razrađen posao tog tipa se ne događa toliko često, jer uspešne male radnje ili trafike se drže generacijama. Ipak, ako se mogućnost za kupovinu ukaže, uvek je dobro prvo proveriti sledeće osnovne stvari pre nego što se odlučite za investiciju.

Lokacija

Pod ovime se pre svega misli na neposrednu okolinu trgovine. Biznis ovog tipa zarađuje od ljudi koji žive u blizini ili koji tuda prolaze. Ako trgovina pokriva puno okolnih zgrada ili kuća, ili ako se nalazi na prometnom mestu, znate da imate zlatnu koku.
Ovde treba uzeti u obzir i sam prostor i njegovu veličinu, jer će cena zakupa po kvadratu biti veća na dobroj lokaciji. Naravno, uvek možete preferirati neku ruralnu prodavnicu s manjim prometom, ali daleko manjim troškovima, uz koju takođe možete ostvariti pristojan, iako manji, profit. I za kraj, raspitajte se kakav je tačno kraj u kome se STR nalazi – nije zgoreg pogledati i u policiji da li je lokal bio na meti pljačkaša ili obijača.

Promet

U Srbiji možete imati problema da nađete vlasnika male radnje koji sve knjige može da pruži na uvid, ali neka vas to ne sprečava da tražite. Čak i ako dobijete priliku za uvid u knjige, može biti nemoguće da iz toga dođete do preciznih cifara o prometu i profitu... Ali ono najvažnije ćete verovatno moći da uočite: trendove prodaje, šta dobro ide i na šta se valja usredsrediti. Na taj način možete i pre preuzimanja da uvidite potencijale za dalje ulaganje i proširenje, od sanduka za sladoled do bankomata.

Iskustvo kupovine

Proverite vašu potencijalnu akviziciju iz ugla kupca, i učinite to više puta, u različita doba dana, radnim danima i vikendima. Mesto koje može delovati prometno vikendom može da radnim danima bude pustoš ili da ima mušterije samo kada je špic u saobraćaju. Tako možete i proveriti kakva je usluga i popričati sa stalnim mušterijama o tome šta vole, a šta ne kod te prodavnice. Što više znate o stanju STR-a, to ćete imati bolju poziciju u pregovorima o kupoprodaji.

Potencijal za rast

Da li mislite da će neko konkretno ulaganje povećati prodaju drugih proizvoda, kao automat za kafu, ili omogućiti nove kanale za prihode, kao već pominjani bankomat? Možda treba promeniti radno vreme ili povećati platu zaposlenima u skladu sa prodajom i ljubaznošću prema kupcima? Sve je moguće, i sve što bi moglo da privuče mušterije je dobro. Konkretni postupci s tim ciljem zavise od konkretnog STR-a za koji se odlučite i njegovih specifičnosti, a na www.biznisberza.rs možete naći najaktuelnije ponude u ovoj oblasti.