Kako prodati restoran?

Šta sve treba znati kada se odučite za prodaju restorana.

Prodavanje restorana ili kafića je na određene načine komplikovaniji proces nego kada je reč o prodavanju nekog drugog biznisa. Kako biste ostvarili rezultat to jest cenu koju želite, potrebna je dobra priprema, koja se započinje mesecima unapred preporučuju
https://www.biznisbrokeri.com period od minimum šest meseci pripremnih radnji pre nego što ponudite restoran na prodaju.

Kada pročitate ova tri osnovna koraka koje svaki vlasnik restorana pre prodaje mora da zna, razumećete zašto se isplati uložiti vreme i trud pre nego što pristupite prodaji, kako biste dobili najbolju cenu, uz najmanje komplikacija.

Prezentacija

Pre nego što restoran ponudite, postarajte se da izgleda najbolje moguće. Ovo pre svega znači uredan i prijatan enterijer, privlačan eksterijer koji će privući goste, mobilijar, kao i čistoću.

Pored toga, važno je da sva oprema funkcioniše, kao i da osoblje bude besprekorno obučeno i ljubazno prema mušterijama, kao da je svaki od njih potencijalni kupac restorana. Veoma je moguće da neko od njih to i jeste.

Ovo uključuje i prezentaciju na internetu. Ako nemate stranice restorana na društvenim mrežama, napravite ih i uložite u to da imaju pratilaca. Ovo će vam značiti u svakom slučaju, jer će doprineti još jednoj važnoj stvari: da vam restoran bude popunjen. Dobra atmosfera sa puno gostiju će biti ključni faktor za svakoga ko poželi da ga od vas otkupi.

Finansije i papiri

Jedan od glavnih razloga zbog kojih restorani ne postižu punu cenu pri prodaji je to što knjige nisu vođene kako treba. Zato sredite finansije, pre svega zbog sebe i sopstvenog poslovanja, a i onda zato jer svaki ozbiljan kupac će želeti da proveri da li sa restoranom dobija i dugove ili nekakve druge probleme.

Pravi trenutak da pročešljate svoje knjige ili da unajmite nekoga da to uradi je čim počnete da razmišljate o prodaji, i sledećih bar 6 meseci precizno pratite svaki dinar koji je ušao ili izašao iz vašeg restorana. 

Na ovaj savet valja dodati bi svi ostali papiri – zakup, ugovori s dobavljačima itd. – trebalo da vam budu u redu. Možda deluje očigledno, ali u ogromnom procentu to nije slučaj, čak i kada prodavac veruje da ima sve papire. Zato je neophodno da i to proverite i dovedite u red, ako je potrebno.

Ciljanje kupaca

Ako nemate već obezbeđenog i sigurnog kupca, i ovo je nešto o čemu treba da razmišljate istog trenutka kada počnete da razmišljate o prodaji. Postavite sebi pitanje: kome mogu ovo da prodam? Kome će baš moj restoran odgovarati? Ko ima novca da ga plati? Da li poznajem nekog takvog?

U slučaju da nemate odogovore na ova pitanja, niti želite da uložite resurse u to da napravite istraživanje tržišta i tako identifikujete potencijalne kupce, najjednostavnija opcija je da postavite svoj biznis na brokerski sajt, kao što je https://www.biznisberza.com/i zainteresovani kupci će doći do vas.