Da li ulaziti u biznis sa partnerom ili ne?

Da li ulaziti u biznis sa partnerom ili ne?


Afrička poslovica kaže “Ako želiš da stigneš brzo, kreni sam, ako želiš da stigneš daleko, kreni sa nekim”. Plivanje u nemirnim vodama biznisa je teško, a još je teže ako ste sami u tome. Dobar biznis partner vas može lansirati do zvezda, ali vas loš možete zakucati na dno. U ovom tekstu ćemo pokušati da vam damo što je više moguće smernica za pokretanje partnerskog biznisa.

Razlozi za parnerski biznis

Jedan od osnovnih razloga može biti raspodela posla. Količina stvari koje treba odraditi pre i za vreme kupovine novog biznisa je ogromna, i zahteva znanja iz širokog dijapazona oblasti, od ekonomije do prava i marketinga.. Jedna osoba teško da može da bude dobro upućena u sve to, ali dve ili više osoba mogu raspodeliti posao po afinitetima, i samim tim bi svaka od oblasti bila kvalitetnije odrađena.
Drugi razlog je finansijske prirode. Količina kapitala za kupovinu i održavanje biznisa nije mala, ulaganje samo polovine je i lakše a i predstavlja manji rizik.
Ne smemo zaboraviti i to da dve osobe mogu da smisle i obrade daleko veći broj ideja, i da od njih proizvedu mnogo kvalitetnija rešenja nego što bi to jedna osoba mogla da učini.
Poslednji a možda i najbitniji razlog je to što vam je poslovni partner jedan od najvećih oslonaca u poslu. Svaki problem sa kojim se suočite ćete daleko lekše rešiti sa nekim ko nije samo radnik, nego neko sa kim delite poslovnu viziju, i ko jedini razume biznis na način na koji vi to razumete.

Razlozi protiv partnerskog biznisa

Postoje hiljade priča o tome kako su uspešni poslovni projekti propali zbog konflikta između partnera. Takođe, identičan je broj razloga zašto su partnerstva ‘pukla’, a ovo su neki najbitniji (i najčešći)
Rodbinsko-prijateljske veze su najčešći razlog konflikta među partnerima. Krenuti u posao sa nekim samo zato što vam je rođak ili prijatelj je mač sa dve oštrice. Kao prvo, taj odnos nikada neće biti samo poslovni (svi mi imamo tendenciju da sabije vidimo mane bliskih ljudi), a to jako komplikuje stvari u slučaju problematičnih situacija, a često ih čini i kobnim za biznis. Postoji nepisano pravilo da privatni biznis ne trpi nepotizam.

Nepouzdan partner je nešto najgore što možete priuštiti sebi. Imati uz sebe osobu na koju se ne možete stoprocentno osloniti ni u finansijskom ni u logističkom smislu, vas stavlja u situaciju gde imate dvostruko više posla i nikakav oslonac.
Ne smemo da zaboravimo ni situacije gde vlasnički odnosi između partnera nisu jasno definisani, što otvara prostor za veliki problem ukoliko jedan od partnera poželi (ili bude prinuđen) da napusti biznis.

Šta raditi?

Glavna osobina koju trebate da tražite u svom poslovnom partneru je ista vizija za budući posao. Ako krećete u posao sa rođakom ili prijateljem, neka to bude zbog iste vizije, pre nego do privatnih ili rodbinskih odnosa. Partneri koji su svesni svojih vrlina i mana, a takođe ne žele da se nadmeću između sebe, su sposobni da se uhvate u koštac sa najtežim izazovima koje biznis može da ponudi. Može se reći da je izbor poslovnog partnera na neki način nalik na izbor bračnog partnera, jednostavno vam treba vaša savršena druga polovina.

Ako ste odlučili da krenete u partnerski biznis, a želite da postavite neko pitanje ili da dobijete savet najbolja opcija je poseta nekom od brokerskih sajtova kao što je www.biznisberza.com.