7 KLJUČNIH KRITERIJUMA ZA ODREĐIVANJE VREDNOSTI BIZNISA

Vrednost biznisa nije nepromenjiva konstanta, niti cifra koju prodavac određuje proizvoljno, već precizan odraz složenog odnosa aktuelnih prilika unutar firme i na tržištu.

Poglavlje "Kriterijumi vrednovanja biznisa" u knjizi "Vrednovanje poslovanih interesa" ("The Valuation of Business Interests"), autora Iana Kempbela i Hauarda Džonsona, sadrži jezgrovito objašnjenje univerzalnih merila na osnovu kojih se određuje materijalna (čitaj: prodajna) vrednost bilo kojeg biznisa. Odlučili smo da ih podelimo s vama, jer smatramo da je to materija koju bi svaki perspektivni vlasnik biznisa trebalo da usvoji, kako bi u svakom trenutku imao tačnu predstavu o vrednosti svoje firme. Ima ih sedam.

Kriterijum broj 1: Vrednost zavisi od konkretnog trenutka

Vrednost privatne firme - biznisa se menja iz dana u dan. Obrtna sredstava, stanje gotovine i profit čine dinamičan sistem promenljivog obima, dok se i same tržišne okolnosti neprestano menjaju. Dokaze za to ne treba tražiti dalje od berze, gde cena svake akcije naizmenično raste i opada, menjajući se bukvalno svake sekunde.

Šta to u prevodu znači za vlasnike biznisa:

Procena vrednosti vašeg biznsa, koju ste eventualno sproveli prošle godine, ne odražava njegovu današnju vrednost. Jedino redovnim i konzistentnim praćenjem vrednosti možete imati precizan uvid u to koliko vaš biznis vredi na tržištu.

Kriterijum broj 2: Vrednost je pre svega funkcija ukupnog budućeg toka novca (cash flow)

Kupoprodajna vrednost firme temelji se na predviđanju predstojećeg novčanog toka.

Najvažnija stavka ovog kriterijuma je budućnost, dok prihodi ostvarivani u bližoj i daljoj prošlosti mogu samo da posluže prilikom predviđanja onoga što će se dešavati u budućnosti.

Druga najvažnija stavka je ukupan novčani tok. Većina vlasnika biznisa koncentriše se na pokazatelje poput bruto i neto zarade, ali prava determinanta vrednosti je uvek ukupni tok novca, koji obuhvata i poreze i takse, promene u količini obrtnog kapitala, fiksna sredstva i sve ostalo.

Šta to u prevodu znači za vlasnike biznisa:

Sastavite detaljne projekcije novčanog toka vašeg biznisa u različitim trenucima u bližoj i nešto daljoj budućnosti. To se najblaže rečeno svodi na subjektivnu procenu, ali je korisno, jer upoređivanjem razlika između projektovane i stvarne vrednosti, jednom kad ti trenuci nastupe, povećavate sopstvenu preciznost predviđanja.

Kriterijum broj 3: Rok za povraćaj investicije određuje tržište

Uslovi koji vladaju na tržištu određuju i period u kojem potencijalni kupci mogu očekivati povraćaj investicije. Ti uslovi obuhvataju:

  • Ukupne ekonomske prilike, a pre svega kamatne stope i dostupnost kapitala
  • Vrste kupaca na tržištu, poput finansijskih ili strateških kupaca, i njihove investicione dispozicije.

Šta to u prevodu znači za vlasnike biznisa:

Budno motrite na krupne faktore tržišta kako biste uvek bili u stanju da procenite kada je pravi trenutak za maksimizaciju profita od prodaje.

Kriterijum broj 4: Na vrednost biznisa značajno utiče ukupna vrednost imovine

Uzmimo za primer dve firme, A i B, koje imaju identičan promet od EUR 5 miliona. Firma A ima imovinu vrednu EUR 15 miliona, dok firma B ima EUR 5 miliona imovine. Dva su bitna razloga zbog kojih bi potencijalni kupac verovatno bio voljan da plati više za firmu A:

  • Firma A ima više sredstava za obezbeđenje ukoliko treba finansirati akviziciju.
  • Rizik investiranja u slučaju najgoreg scenarija, bankrota, je utoliko manji, ukoliko firma ima više imovine pogodne za prodaju.

Šta to u prevodu znači za vlasnike biznisa:

Izgradite sopstvenu imovinsku bazu ako vam se ikako ukaže mogućnost. Ukoliko ste u branši koja nije toliko lukrativna, potražite načine da unovčite dobru reputaciju.

Kriterijum broj 5: Prenosivost budućeg novčanog toka bitno utiče na vrednost

Koncept prenosivosti novčanog toka podrazumeva da je biznis razrađen na takav način da može da funkcioniše bez gazde “za kormilom”, odnosno da novčani tok može da pređe na novog vlasnika bez odraza na poslovanje. Ukoliko je vlasnik najvećim delom taj zahvaljujući kome firma održava poslovne odnose i kontakte, pruža kvalitetnu uslugu i ima kontinuiran rast prihoda, to znači da je reputacija firme zapravo vlasnikova reputacija, a lična reputacija nije prenosiva kupoprodajom. U tom slučaju vrednost biznisa bi bila na liniji ukupne vrednosti imovine, ukoliko vlasnik ne bi bio raspoložen da ostane i radi u firmi nakon prodaje.

Šta to u prevodu znači za vlasnike biznisa:

Procenite sposobnost i snagu vašeg menadžmenta. Da li biste mogli da ostavite posao na duži period i osećate se opušteno znajući da će poslovati isto kao - ako ne i bolje nego - kad ste vi tu? Ako niste, počnite odmah da sastavljate i uigravate novi tim menadžera.

Kriterijum broj 6: Vrednost biznisa zavisi od likvidnosti

Ovo je osnovni postulat koji funkcioniše po principu ponude i potražnje. Ako se nekoliko kupaca takmiči oko iste firme, vrednost će joj porasti, i obratno.

Šta to u prevodu znači za vlasnike biznisa:

Kako bi postigao maksimalnu cenu, prodavac treba da izdvoji najbolje kupce i dovede ih za pregovarački sto. Kao najefektniji metod pokazala se kontrolisana aukcija, gde svi potencijalni kupci daju predloge istovremeno i nema daljeg nadmetanja, već se prihvata najbolja ponuda.

Kriterijum broj 7: Premije se plaćaju kad se pribavlja kontrolni paket

Svaki kupac će doplatiti za mogućnost kontrole. Manjinski vlasnici su po pravilu izostavljeni iz odlučivanja o strategiji firme, izbora direktora, prirode, količine i tempiranja povraćaja investicije, pa čak i prodaje svojih delova.

Šta to u prevodu znači za vlasnike biznisa:

Jeste li u akcionarskom sporazumu predvideli odredbe koje se odnose na koncept plaćanja premija za kontrolni paket ili popust za manjinske vlasnike? Da li mislite da bi trebalo?

Svi ovi kriterijumi spadaju u domen tehničke evaluacije, a vlasnicima biznisa poslužiće kao korisan podsetnik već prvom narednom prilikom.