5 RAZLOGA DA PRODATE NEKRETNINU I ULOŽITE U BIZNIS

Zašto je isplativije pokrenuti biznis nego kupiti nekretninu? U kapitalizmu poslovne odluke donose se u odnosu na prinos koji investicija donosi (odnosno povraćaj investicije); radi se uvek ono što je isplatljivo, ali prednost ima ono što je isplativije. Uložiti u nekretninu u tom smislu je isplativo - odnosno može da bude, ali uvek će biti isplatljivije pokrenuti biznis.

Kao investicija, biznis je daleko isplatljiviji jer je vraćanje investiranih sredstava, najčešće finansijskih, po prirodi višestruko brže. Razlog je u tome što nekretnina, posmatrana kao sredstvo (zarade), predstavlja pasivnu investiciju, u kojoj je nominalna vrednost sama po sebi veća, ali je odnos prinosa u odnosu na uloženu vrednost neuporedivo manji.

Trud kakav zahteva biznis je konstantan, pa brzo postaje deo dnevne rutine, koja podrazumeva i redovno suočavanje sa problemima, kao i prevazilaženje istih. “Trud” oko “vođenja” nekretnine je u najmanju ruku kampanjski, pa se i suočavanje s povremenim problemima, kao i njihovo rešavanje - redovno doživljava teže. 

Troškovi postoje i u poslovanju i u posedovanju nekretnine. Bitna razlika je što su troškovi poslovanja u daleko većoj meri skopčani sa intenzitetom poslovanja. Troškovi posedovanja nekretnine su fiksni bez obzira da li ona generiše profit ili ne.

Rizik je sastavni deo svake investicije. Pri organizovanju biznisa nije lako naći sposobnu i posvećenu radnu snagu. Još teže naći pristojne podstanare sa osnovnom kulturom stanovanja.

Kao vlasnik nekretnine daleko više zavisite od stanja na tržištu: kupovna i prodajna cena, kao i visina rente, u potpunosti zavise od ponude i potražnje, a vaša veština pregovaranja malo šta tu može da promeni. U biznisu, koji se takođe, u svakom segmentu, odvija u okviru tržišta, daleko su veće razlike između firmi - iz istog poslovnog sektora - koje posluju uspešno, prosečno i neuspešno, što upućuje na zaključak da ipak mnogo više zavisi od vas samih.